Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΘΡΙΠΑ,ΑΚΑΡΕΩΝ,ΚΑΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΜΕ ΩΦΕΛΙΜΟ ΜΥΚΗΤΑ BEAUVERIA BASSIANA

Beauveria bassiana

Beauveria bassiana , παλαιότερα γνωστος και ως Tritirachium shiotae , είναι ένας εντομοπαθογόνος μύκητας ( παρασιτει σε έντομα ) που υπαρχει σε εδάφη σε όλο τον κόσμο. Λειτουργεί ως παράσιτο σε μια πολύ ευρεία ποικιλία των αρθροπόδων , συμπεριλαμβανομένων , αλευρώδης , τερμίτες , θρίπες , αφίδες , σκαθάρια , κάμπιες , tuta , ακρίδες , μυρμήγκια , mealybugs , κοριους και τα κουνούπια ,  . Η ευαισθησια των εντομων διαφερει σε διαφορετικά στελέχη . Τα στελέχη έχουν συλλεχθεί από διάφορες μολυσμένα έντομα και καλλιεργήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν για εμπορική χρήση . Το προϊόν είναι κατασκευασμένο μέσω μιας διαδικασίας βιο- ζύμωση ς. Τα σπόρια ( κονίδια ) εκχυλίζονται για να γινουν σε ψεκάσιμη μορφή. Beauveria bassiana ονομάστηκε  από το ιταλο εντομολόγο Agostino Bassi . Βρήκε το πρώτο Β μπασιάνα το 1835 ως την αιτία της νόσου Muscardine των μεταξοσκώληκων .
Beauveria bassiana Τρόπος δράσης

 Ο Beauveria bassiana σκοτώνει τα εντομα οταν το έντομο έρχεται σε επαφή με το κονίδια ( σπόρια του μύκητα ) . Η επαφη γίνεται με διάφορους τρόπους . Η πιο κοινή και αποτελεσματική είναι τα σταγονίδια του ψεκασμού πανω στο παράσιτο ή με την επαφη σε μολυσμενη απο το μυκητα επιφάνεια . Μόλις τα σπόρια των μυκήτων ερθουν σε επαφη με την επιδερμίδα του εντόμου , τασπορια του μυκητα βλαστανουν και οι υφες  διεισδύουν στο σώμα του εντόμου και πολλαπλασιάζονται .   Στο  σώμα του εντομου ομύκητας πολλαπλασιαζεται ως βλαστοσπόριο, ή ζυμομύκητες , και ένζυμα αρχίζουν να καταστρέψουν τις εσωτερικές δομές του ξενιστή εντόμου προκαλώντας νοσηρότητα εντός 36-72 ώρες.
Αποτελεσματα
     Μειωμένη κατανάλωση τροφής και η ακινησία είναι  εμφανής
      Χρειάζονται 3 έως 5 ημέρες για ένα μολυσμένο έντομο για να πεθάνει . Το νεκρο έντομο μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή των σπορίων για δευτερογενή εξάπλωση του μύκητα. Ένα μολυσμένο ενήλικο αρσενικό , θα διαβιβάσει επίσης το μύκητα κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος και να μολυνει και αλλα εντομα.